Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Hammerhaj

At dykke med hajer er voldsomt populært, men ikke alle dyk med hajer er ens. Det mest inspirende og smukke er at dykke med hammerhajer. De ses tit i forholdsvis store mængder på samme sted og det er efterfølgende meget svært at glemme disse fascinerende væsener.
 
Hammeren på hammerhajen menes at blive brugt til at indsamle data, hvorfor den svinger med hovedet når den svømmer. Uanset hvilke fordele og ulemper den har, så opvejer fordelen ved hammeren ulemperne, da hammerhajer er forholdsvis udbredte i havene. De findes især der, hvor de dybe have møder øer.
 
Der findes 9 forskellige arter af hammerhajer, der i størrelsen kan være fra 1 til 7 meter lange. Kendetegnende er, at de alle har beskyttelse på begge sider af deres hoved, der minder om en flad hammer. Øjnene sidder ude i hver side af denne hammer. 
 
Hammerhajer har en forholdsvis lille mund i forhold til andre hajer og det menes, at de mest jager tæt ved bunden. De ses dog tit i store stimer i dagtimerne - nogle gange kan over 100 ses sammen. Om aftenen og natten er de dog, ligesom de fleste andre hajer og jagere, alene.
 
Hammerhajer er et af de få dyr, der faktisk kan blive solbrændte, hvis de bliver udsat for sollys i længere tid. Det er kun grise og mennesker, der også kan dette. Hammerhajen bliver solbrændt, når den gennem længere tid opholder sig på lavt vand tæt på overfladen - og solen skinner.

Hvor kan man dykke med hammerhajer?
Der kan dykkes med hammerhajer rimeligt mange steder rundt omkring på kloden. I Rødehavet kan de ses flere steder fx ved Tiran-strædet, Ras Mohamed og Brothers Islands i Egypten og kan også opleves flere steder i Sudan. Derudover kan de ses på Maldiverne og flere steder i Asien - fx Layang Layang og Sipadan ved Borneo. Ved Cocos Island i Costa Rica og ved Galapagos øerne er det også muligt at se dem, ofte i store mængeder. De kan også ses flere steder i Stillehavet.

Facts om hammerhajer

Navn: Hammerhaj
Engelsk navn: Hammerhead Shark
Videnskabeligt navn: Sphyrna
Størrelse: Op til 7 meter lange
Føde: Fisk
Hvor findes den: I de fleste tropiske have

Videoer med hammerhajer

Hammerhajer ved Galapagos - Ecuador Hammerhaj i Egypten Stor hammerhaj svømmer forbi - Costa Rica Masser af hammerhajer - Galapagos
Synes godt om koralrev.dk på Facebook