Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Hvalhaj

Hvis du har mødt en hvalhaj, så ved du det. Hvis du ikke har, så er det meget svært at beskrive følelsen af at dele vandet med denne enorme fisk. Den minder mere om en hval end en haj og er for de fleste dykkere helt i top på deres "To do..." liste.
 
Foto: Bigfoto.comNogle mennesker bliver lidt bange på grund af deres enorme størrelse, men hvalhajen er faktisk en meget stille og rolig gigant, der helst vil undgå konfrontationer og som stoler på mennesker. Den bedste måde at dykke med en hvalhaj, er dog ved at forholde sig rimelig passiv og ikke vise nogle tegn på aggression.
 
Aggresiv opførsel kan få den til at svømme væk - så hold fingerene væk og lad vær med at jagt den, hvis den begynder at svømme væk. De er faktisk forbløffende venlige og mange mener, at de langt mere minder om et pattedyr end hajer. Hvalhajen er den største fisk i verden. Den er en koldblodet fisk ligesom enhver anden haj og den trækker vejret gennem gæller. Dens hale er vertikal og bevæger sig fra den ene side til den anden, når den svømmer.
 
Hvalhajen laver af plankton, fiskeæg, små fisk, vandmænd og koralrester. De er kendt for at være en harmløs fisk, da de ikke udgør nogen fare for hverken mennesker eller de fisk, der svømmer rundt om dem. Hvalhajen kan veje over ni tons og kan blive op til 12 meter lange. Der har dog folk, der har set hvalhajer, der har været helt op til 18 meter lange, men det er stadig en smule usikkert, hvorvidt det er rigtigt. Hvalhajen findes i det meste af Det Indiske Ocean ned til dybder på 130 meter.
 
Det er meget nemt at kende hvalhajen på dens umådelige størrelse, dens lyse prikker og brune linjer. Hvalhajens mund kan åbnes meget bredt, så kan den sortere store mængder vand for føde.
 
Hvalhajens hud kan blive mere end 10 cm tykt, hvilket gør den modstandsdygtig over for det meste. Det eneste, den skal frygte, er dræberhvaler, de store hvide hajer og mennesker.
 
Der vides ikke meget om deres vaner. Voksne hvalhajer lever for det meste alene og det vides ikke, hvordan de finder hinanden og hvor de parrer sig. Ungerne bliver født levende og er omkring 50 cm lange. Unge hvalhajer på mindre end 3 meter lever oftest i små grupper, men ses meget sjælendt. Det menes, at de bruger det meste af deres tid dybt nede i havet for at beskytte sig, da de er ret sårbare, når de ikke er større.
 
Man kan møde hvalhajer mange steder i verden, men det kommer meget an på sæsonen, om man er heldig. De kan ses i Filippinerne, omkring Seychellerne, Syd Afrika, Mozambique, Belize, Honduras, Mexico, Thailand og det vestelige Australien.
 
Miljømæssige overvejelser
 
Desværre er planetens største fisk på kanten af udrydelse. Flere steder bliver det sværere og sværere at se dem, hvilket betyder, at antallet af hvalhajer er faldet drastisk de seneste mange år.
 
Men hvorfor? Hvalhajen er ekstremt følsom overfor at blive udnyttet af mennesket. De vokser meget langsomt og bliver først "voksne", når de er omkring 30 år gamle og lever helt til de bliver 60-100 år gamle. De formerer sig også virkeligt langsomt. Helt simpelt, så kan hvalhajen ikke formere sig hurtigt nok i forhold til, hvor mange der bliver fanget af mennesket.
 
Hvalhajens kød og finner er gourmet mad på flere asiatiske markeder, hvor en enkelt finne kan give op til 10.000$. En restaurant i Beijing solgte i 1999 tre finner fra hvalhajer for over 72.000$.

Facts om hvalhajer

Navn: Hvalhaj
Engelsk navn: Whaleshark
Videnskabeligt navn: Rhincodon Typus
Størrelse: Op til 12 meter lange (nogle mener op til 18 meter lange)
Vægt: Op til 9 tons
Føde: Plankton, fiskeæg, små fisk, vandmænd og koralrester
Hvor findes den: Filippinerne, Seychellerne, Mozambique, Honduras, Mexico, Thailand og mange flere steder.

Videoer af hvalhajer

Hvalhaj ved Maui - Hawaii Film om hvalhajen

Hvalhaj ved Koh Tao - Thailand Hvalhaj ved Molokini Crater på Maui - Hawaii








Billeder af hvalhajer

 
 
 
 
 



Synes godt om koralrev.dk på Facebook