Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning ved Komodo

Komodo og nationalparken her tilbyder liveaboard-dykkeren nærmest alle typer forskellige slags tropisk dykning. Fra varmt stille turkist vand med farverige koralrev og hundredevis af farverige fisk og bløddyr - til stærke strømme med dybt koldt vand ved vægge og undervandstoppe, der patruljeres af hajer, tun og andre pelagiske fisk.
Komodo - Foto Metafeather
Den enorme forskellighed for livet ved Komodo gør, at stedet kan måle sig med verdens bedste dykkersteder. Komodo er tæt på epicenteret for marine diversitet og du vil se bunker af fisk her, som du ikke kan se andre steder i verden. Her er alt fra klumpfisk, djævlerokker, delfiner og ørnerokker til små pygmæ-søheste, frøfisk, spøgelsesnålefisk, blæksprutter og nøgensnegle. Alt sammen blandt farverige svampe og koraller. Et himmerige for macrodykning.

Geologisk er Komodo og Rinca en del af Flores, adskilt fra Sumbawa til vest, af Sape-strædet. I midten af sundet, falder bunden til næsten 300 meter. De mange øer og det relativt lavvandede hav mellem Flores og Komodos vestkyst betyder meget kraftige strømme, når tidevandet ændrer sig. Fra dybet bringer strømmen næringsstoffer og plankton, der er med til at holde vandet i Komodo rigt og velnæret, hvilket udgør nærmest perfekte forhold for dykning i området.

Øen er også berømt for sine Komodovaraner, der er den største øgle i verden. Et årvågen og meget adræt rovdyr og ådselæder, der kan blive op på 2,5 meter i længden og veje op til 125 kg. Lokalt er de kendt som "Ora" og der er omkring 1.100 af dem på øen og omkring halvdelen på den nærliggende Rinca Island.

Højepunkter

Der er en masse fantastiske dykkersteder rundt omkring i parken, hvoraf mange ville være det bedste dykkersted i andre områder.

Cannibal Rock
I modsætning til mange af de andre dykkersteder i området er her ikke sindsygt meget pelagisk action her. Til gengæld er her alle regnbuens farver og en aktivitet af fisk, der nærmest ikke kan findes andre steder. Her sker så meget omkring denne undervandstop: Lilla viftekoraller, anemoner, gule og hvide spiral koraller og meget mere - der tilsammen udgør en mekka af farver. Mellem alle disse koraller og anemoner bor der en masse fisk og bløddyr, hvilket gør stedet oplagt til natdykning. Her er dog også snappers, rokker og skildpadder.

Yellow Wall Of Texas
Har fået sit navn på grund af de gule søpølser, der dominerer på dette sted. Selve væggen er fantastisk flot, men underholdningen er endnu bedre på grund af de mange hajer, djævlerokker og skildpadder, der ofte kommer fordi dette sted.

Dykkersæson

Man kan tage på liveaboard-dykning omkring Komodo hele året rundt. Der er ingen liveaboards, der holder en off-season pause, da hver måned byder på virkelig god dykning. Dog er sigtbarheden bedst fra november til januar.


Dykkerforhold

Godt for: Pelagiske fisk, makro dykning, vægdykning, strømdyk, fotografering, koralrevets helbred
Ikke så godt for: Vrag og begyndere
Dybde: 5 - >40m
Sigtbarhed: 5 - 30m
Strøm: Kan være stærk
Havtemperatur: 20 - 28°C
Niveau: Øvede
Antal dykkersteder: >35
Afstand: ~490 km øst for Bali (24 timer), 20 km vest for Labuan Bajo (Flores, 2 timer)
Adgang: Komodo liveaboards og enkelte resorts
Anbefalet rejselængde: 7 dage

Videoer fra Komodo

Komodo 
 
 
 Synes godt om koralrev.dk på Facebook