Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Malapascua Island

Malapascua Island ligger lige nord for Cebu og er kun 2km lang og ½ km bred. Øen er mest kendt for sine dyk med rævehajer, men dykningen her byder dog på rigeligt af andre oplevelser.

På Malapascua Island bor der ca. 4.000 lokale, som mest af alt lever af turisme, fiskeri, bådbyggeri og kokosnødder. Øen er som sagt meget lille og man kan gå hele vejen rundt på ca. 1-1½ time. Øen er omkranset af flotte hvide sandstrande med perfekt turkist vand, så for dykkere er det oplagt at have familien med - også selvom de ikke dykker. Her er også perfekte muligheder for spændende snorkling.
 
Malapascua Island er mest kendt for sine rævehajer og det er også den største attraktion for de mange dykkere, der hvert år besøger øen. De fleste dykkere er dog forbavsede over, hvor meget andet Malapascua også tilbyder rundt omkring på sine mange koralrev. Fx kan man opleve Mandarinfisk parre sig og rimeligt nemt se de små pygmæ søheste.
 
Malapascua er kendt for at være det bedste sted at møde hajer i Filippinerne - dog mest på grund af sine rævehajer, der kan ses hele året rundt ved dykkerstedet Monad Shoal. Det er eftersigende det eneste sted i verden, hvor man meget ofte kan opleve disse hajer på forholdsvis lavt vand. På det seneste har mange filmhold og dykkermagasiner besøgt stedet for at opleve rævehajerne.

På specielle tider af året kan man opleve store mængder af hammerhajer og de store djævlerokker, der ofte besøger pudsestationerne ved Monad Shoal. Gato Island tæt på Malapascua er også et kendt hajdyk, hvor man næsten er garanteret at se hvidtippede revhajer.
 
Men det hele handler ikke om hajer og djævlerokker - Malapascua tilbyder fantastisk makrodykning. Nøgensnegle, sødrager, mandarinfisk, søheste og frøfisk er bare nogle få af ting, man kan opleve.

Derudover kan man opleve en fantastisk koralhave med farvestålende blødkoraller. Nogle af de bedste og flotteste blødkoraller kan ses ved de nordlige dykkersteder ved Malapascua.
 

Dykkersæson

Dykning på Malapascua er godt hele året rundt, men sigtbarheden falder markant sidst i november/starten af december. Her skiter vandet farve fra azurblåt til grønt og temperaturen faldet til 26-27 grader. Dette fald i sigtbarheden varer ved indtil midten eller udgangen af januar. I denne korte periode svinger sigtbarheden almindeligvis mellem fem og ti meter, men kan nå helt op på 15 på en god dag. Det er samtidig den periode på året med flest regnvejrsdage. Resten af året kan man forvente 15-30 meters sigtbarhed, selvom uvejr naturligvis kan spille negativt ind i korte perioder.
 
Selvom sigtbarheden falder markant i december og januar, betyder det ikke at dykningen er dårlig - der er faktisk flere manta rays, der elsker det planktonfyldte vand - de er bare sværere at få gode billeder af! Hvis man primært interesserer sig for makroliv, er der ingen grund til at undgå vintermånederne. Man kan finde masser af søheste, sære rejer, pipefishes og nøgensnegle året rundt.
 
Man kan dykke med rævehajer og djævlerokker året rundt ved Monad Shoal, men hammerhajerne ved Kimud Shoal er der ikke hele året. Tidligere år har tommelfingerreglen været, at de kommer omkring starten af februar og bliver der til midt på sommeren. I 2009 kom de dog allerede midt i november, så det er måske ved at forandre sig.

Dykkerforhold

Perfekt for: Rævehajer, hammerhajer, havslanger, søheste og generelt for makrodykning.
Dybde: 5 - > 40 m
Sigtbarhed: 20 - 35 m
Strøm: Moderat
Overflade: Stille
Vandtemperatur: 25 - 30° C
Dykkererfaring: Begynder - avanceret
Antal dykkersteder: 15-20
Adgang via: Dykkeroperatører på øen
Anbefalet rejse længde: 1-2 uger

Videoer fra Malapascua Island

 
 
 
 
 
 

Billeder fra Malapascua Island

 
 
 
 Synes godt om koralrev.dk på Facebook