Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Klovnfisk og søanemoner

Filmen ”Find Nemo” har fået folks øjne op for disse små vidunderlige klovnfisk. Klovnfisken findes i 28 forskellige typer og kan typisk ses i koralrev i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean og i Stillehavet.
 
28 forskellige slags klovnfisk
Klovnfisken er let at se i koralrev i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean og i Stillehavet og der findes op til 28 forskellige slags klovnfisk. Fælles for disse steder er, at havene har en lun temperatur, der er mange farverige og smukke koraller, og klovnfisken har adgang til søanemoner. Karakteristisk for dem alle er deres smukke og klare farver. Den mest kendte er orange med hvide striber.

Det sjove navn er kommet på grund af deres glade farver og deres aktive måde at være på. En ofte forekommende opfattelse af klovnfisken, som dog er forkert, er at den virkelig laver fis og narrestreger. Men i virkeligheden er klovnfisken meget aggressiv og meget territorial – og vil gøre meget for at beskytte deres territorium.

Klovnfisken lever i giftig plante
Søanemoner er et underligt fiskeædende dyr, som meget minder om en slags undervandsblomst, og som har hundredvis af giftige fangarme. Det lyder umiddelbart ikke som et rart sted at opholde sig, men klovnfisken er den eneste art fisk, der er beskyttet mod giften fra søanemonen. Dette gør, at søanemonen er meget vigtig for klovnfisken, da de her kan gemme og skjule sig fra rovfisk. Samtidigt lever klovnfisken af resterne fra søanemonernes fiskefangst og døde fangarme. Klovnfisken hjælper også anemonen ved at tiltrække småfisk ned til søanemonen, som så fanger fiskene med deres gift. Dette symbiotiske forhold med søanemonen gør klovnfisken til et af de mest nysgerrige dyr i vandet.

Fra fødselen er klovnfisken faktisk ikke skabt til at leve i søanemonerne, men de opbygger en immunitet over for giften, ved hver dag at stryge sig op af de brændende arme på søanemonerne. Derved bliver de med tiden immune.

Kan skifte køn
Der er ikke mange der ved det, men på fascinerende vis kan klovnfisken faktisk skifte køn, hvilket gør fisken endnu mere unik. Hvis den kønsmodne hun dør, kan den mest dominerende han skifte køn og derefter selv vælge sig en ny ”mand”.

Klovnfisk har et utroligt stærkt bånd sammen to og to – mand og kone. De lægger deres æg tæt ved søanemonen og begge beskytter æggene. Når æggene udklækkes er det hannen, der bliver tilbage og passer på børnene, indtil de selv er kønsmodne.

Personlige erfaringer
Jeg har selv oplevet de små klovnfisk i både Thailand, Malaysia og Egypten. De klovnfisk, jeg så i Thailand og Malaysia, var mere røde som Nemo, end dem jeg har set i Egypten, der er mere orange. I Thailand oplevede jeg dem som nogle utroligt søde små nysgerrige fisk, mens flere af dem i Egypten virkede langt mere aggressive og stressede. Dette var især gældende ved vores koralrev lige ved hotellet. Her bliver de formentlig påvirket meget af de utallige turister, som svømmer forbi hele tiden. De fleste søanemoner i Egypten er nede på 4 meter og nedefter, hvilket gør, at mange snorklere ikke opdager dem - til alt held for klovnfiskene.

Handel tropiske fisk
Klovnfisken lever normalt en fredelig tilværelse, da der ikke er mange rovfisk, som spiser den, eller kan fange den på grund af søanemonens gift. Den største trussel mod klovnfisken er ikke fra havet, men er os mennesker, der beskadiger korallerne og dermed både søanemonens og klovnfiskens levesteder. Den mest udbredte fangstmetode er giftfiskeri med cyanid, som er en nem og meget anvendt metode. Giften sprøjtes på fiskene, hvilket lammer dem midlertidigt, uden de dør. Så kan de fanges og videresælges levende som fisk til akvarier. Handelen med netop klovnfisk er blevet meget udbredt i Europa og USA.



Film med klovnfisk (Af koralrev.dk)

 
 

Billeder af klovnfisk

 
 



 
 
 
 
 
 
 



Synes godt om koralrev.dk på Facebook