Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Stenfisk

Stenfisken er en rovfisk, der lever i de fleste koralrev. På ryggen har stenfisken en masse giftige pigge, som den bruger til at dræbe sit bytte. Det er den mest giftige fisk i verden.
 
Stenfisk
Stenfisken (Synanceia verrucosa) er den mest giftige fisk i verden. Den er meget snu og lusket fisk, der skjuler sig som en sten på bunden af koralrevet og ligger og venter på, at en intetanende fisk skal røre dens giftige pigge.
 
Den ses normalt i koralrevet på bunden blandt nogle farvede sten. Stenfisken kan opleves i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean, Stillehavet og ved Great Barrier Reef.
 
Stenfiskens normale størrelse er mellem 30-40 centimeter. Der er dog fundet større stenfisk, der har været helt oppe på en ½ meter i længden. Den har en broget grønlig og brun farve, der gør at den kan camouflere sig selv som en sten. Den lever mest af småfisk.
 
På stenfiskens ryg sidder der 13 pigge, der alle afgiver gift, hvis de rammes. Giften kan give forfærdelig smerte til mennesker og man kan gå i chok og lammelse. Den kan også medføre, at huden nærmest dør, men det afhænger af, hvor langt piggene er kommet ind i huden. Giften kan være dødelig for mennesker, hvis man ikke får den rigtige behandling inden for et par timer.  
 
Der er faktisk historier om folk, der har bedt andre om at amputere deres arme eller ben, efter de er blevet ramt af piggene fra en stenfisk, da smerterne simpelthen er uudholdelige. Der findes dog heldigvis en modgift, så det er selvfølgelig bedst at få personen hurtigst muligt på hospitalet.
 
Det siges, at stik fra Scorpionfisk og Dragefisk giver en lignende smerte. Smerten fra stenfisken er dog af mange beskrevet som den værste fysiske smerte et menneske kan føle.

Facts om stenfisk

Navn: Stenfisk
Engelsk navn: Stonefish
Videnskabeligt navn: Synanceia verrucosa
Størrelse: Mellem 30-40 cm
Føde: Småfisk og rejser
Hvor findes den: Det Indiske Ocean, Great Barrier Reef, Asien og Stillehavet.

Videoer med stenfisk

Stenfisk angriber 

 
 Synes godt om koralrev.dk på Facebook