Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Plettet ørnerokke

Det er altid en stor oplevelse at møde en plettet ørnerokke, der med sin afslappede stil og elegance nærmest flyver gennem vandet. Er man heldig, kan de engang i mellem ses i enorme formationer, hvor op til 50-100 individer svømmer sammen.
 
Den plettede ørnerokke kan blive op til 3½ meter i bredden (selve kroppen) og med halen helt op til 9 meter i længden. De største kan veje op til 230 kg.
 
Nylig forskning viser, at den hvidplettede ørnerokke måske faktisk består af flere racer. Den har en lang sød snude, et tykt hoved og en krop formet lidt ligesom to trekanter. Den har ingen halefinne. Dens flade tænder sidder normalt bare i én enkelt række i munden. Den har normalt en masse hvide pletter på deres brun-sorte krop og en ofte meget lang hale.
 
Den plettede ørnerokke kan typisk opleves på lavt vand ved bugter eller koralrev, men de krydser ofte også de store oceaner. Vil man gerne se dem, er det en god ide at kigge ud i det blå ved fx et vægdyk. De svømmer ofte i store stimer og danner flotte formationer, der kan lede tanken hen på formationsflyving med jagerfly.
 
Den plettede ørnerokke findes overalt i de tropiske have med varmt vand. I det vestlige Atlanterhav ses den ofte i vandet ud for North Carolina og Florida, i Den Mexicanske Golf, Caribien og ud for Brasilien. I det østlige Atlanterhav findes den fra stort set ved hele kysten - sydligst ned til Angola. Derudover kan den oplevelses i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean og i Stillehavet.
 
Under parring er det hunnen, der jagtes af en eller flere hanner. Selve parringen tager 30-90 sekunder. Æggene ligger inde i hunden og de bliver også udklækket herinde. Ungerne er mellem 17-35 cm (kroppen), når de kommer ud.
Flere hajer (hammerhajer oftest) er fjender for den plettede ørnerokke - især inden, de er fuldt udvoksede. Den fiskes, men ikke i stor stil. Dens kød spises ikke, men bruges fx til fiskeolie.
 
Generelt er den en smule sky og holder sig for det meste på afstand af dykkere. Den kan være potentielt farlig for dykkere, da dens haleben indeholder gift. Der er dog ikke nogen dokumenterede angreb fra den.
 
Den plettede ørnerokke er katogoriseret som "Near Threatened" (snart truet) af World Conservation Union.

Facts om plettede ørnerokker

Navn: Plettet ørnerokke
Engelsk navn: Spotted eagle ray
Videnskabeligt navn: Aetobatus narinari
Størrelse: 3,5 meter i bredden og 9 meter lang (inkl. halen)
Føde: Krebsdyr, bløddyr og snegle
Hvor findes de: Tropiske have
 

Billeder af ørnerokker

 
 
 Vidoer med ørnerokker

Plettet ørnerokke Ørnerokker ved Galapagos Synes godt om koralrev.dk på Facebook