Alt om snorkling
29. januar 2008 af Peter Steen LeidersdorffDer venter en helt ny verden under havets overflade, som bare venter på at blive udforsket. For det meste er en maske og en snorkel alt hvad man har brug for. Snorkling er et godt og nemt alternativ til rigtig dykning med flasker, som alle kan lære meget hurtigt.
Der er mange fordele ved snorkling i forhold til dykning med flasker. Ofte snakker dykkere om stilheden under vandet, men det passer ikke helt, da der faktisk kommer en del larm fra udblæsningsboblerne. Med en snorkel kan du opleve stilheden under vandet - især hvis man selv dykker lidt ned og holder vejret. Endelig er det billigere og mindre krævende og desuden kan personer med kroniske sygdomme (fx diabetes og forskellige luftvejssygdomme), og som derfor er afskåret fra 'rigtig' dykning, sagtens deltage i snorkelaktiviteter.
At dykke uden flasker kan være mange ting. Det mest almindelige er dog ganske normal snorkling og skindiving.
Feriesnorkleren er den som ligger i overfladen og kigger på livet og omgivelsen nedenunder. Man ligger stille og roligt i overfladen og trækker vejret gennem snorkling, hvilket gør at man hele tiden kan holde ansigtet og øjnene under vandet.
Feriesnorkleren er den som ligger i overfladen og kigger på livet og omgivelsen nedenunder. Man ligger stille og roligt i overfladen og trækker vejret gennem snorkling, hvilket gør at man hele tiden kan holde ansigtet og øjnene under vandet.
Skindiving er hvor snorkleren lejlighedsvis dykker ned under overfladen i kort eller lang tid. Ved at gøre dette kan man komme tættere på livet dernede og få nogle oplevelser der ligger tættere på dykning med flasker.
Hvad kræver det?
Selvom man kan leje eller låne snorkle udstyr næsten alle steder i verden, anbefales det alligevel at man medbringer sit eget udstyr. Udstyret på diverse feriesteder, er ofte i meget dårlig stand. Og hvis du alligevel skal leje det for en uge eller to, er det billigere i længden at købe sit eget. Derved er man også sikker på at det passer ordenligt.
Snorkeludrustningen består oftest af en maske, en snorkel og nogle svømmefødder/finner. Dog kan nogle dykkersko også varmt anbefales, da de tit er et godt alternativ til svømmefødder/finner, alt efter hvor der skal snorkles.
Dykkermasken er den vigtigste, da den holder dine øjne og næse tørre og gør, at du kan se under vandet. Brug altid en maske hvor næsten er indenfor. Det er vigtigt, at masken passer dig, så prøv den i forretningen ved at suge den fast på ansigtet. Sidder den af sig selv efter et let undertryk, så passer den. Inden du tager den i brug, skal indersiden af masken renses for den silikonefilm, der dækker glasset,
Snorklen er maskens tro følgesvend og gør, at du kan trække vejret uden hele tiden at skulle løfte hovedet. De fleste moderne snorkler har ventiler, der gør det lettere at tømme dem for vand. Ofte har de også funktioner, der modvirker, at der kommer vand i dem i overfladen.
Finnerne er en vigtig del af udstyret. De hjælper dig med at komme hurtigere frem og modvirker at man nemt bliver træt i benene. Der findes to forskellige slags; helfodsfinner og hælremsfinner. Helfodsfinner tages på dine bare fødder. De skal dog passe helt perfekt, for at man ikke får vabler af dem. De er nemme at transportere, da de ikke fylder så meget. Hælremsfinner fylder en del mere, da de kræver, at man har en neoprenstøvle indenunder. Fordelen ved dette er bedre komfort pga. den bløde inderstøvle og samtdig er støvlerne rare at have på, når man skal træde på sten og klipper på vej ud. Det er vigtigt at dine finner passer netop dig. Det er ikke smart at have store stive finner, hvis man ikke har så mange benmuskler -så virker de lige modsat; man bliver endnu hurtigere træt i benene.
Hvordan kan man lære det?
Der er et par teknikker, der er gode at kunne beherske, inden man kaster sig ud på åbent vand. Det er en god ide, at træne dem på lavt vand, hvor man kan bunde. Først skal man blive fortrolig med sit udstyr. Tag derfor alt udstyret på og læg dig ned i vandet, indtil du slapper helt af og trækker vejret roligt gennem snorklen. Herefter kan du begynde at øve dig i at tømme vandet ud af masken. Det er en god ting at kunne, uden at skulle bruge en masse kræfter på at træde vande ude på dybt vand. Du kan øve dig ved forsigtigt at fylde vand i masken og herefter kigge op og løsne den forneden, mens du trykker ind foroven og puster ud i næsen. Det er også vigtigt at kunne tømme snorklen for vand. Man kan kan høre, at der er vand i snorklen, når den begynder at sige en gurglende lyd. Fyld med vilje snorklen med vand ved at tvinge den helt under ned under. Pust så hårdt i snorklen og træk derefter vejret forsigtigt igen. Er der stadig vand i snorklen puster man endnu en gang.
Hvor kan man snorkle?
Man kan snorkle alle steder hvor der er vand. Men der er selvfølgelig steder der er bedre og mere spændende end andre. Generelt gælder det jo om at finde frem til fiskene og alt det andet liv der er under vandet. Hvis man snorkler steder, hvor der ikke er koraller, så gælder det om at finde klipper og sten. Her vil der oftest være en del liv - i forhold til fx på en sandbund. Sand bliver også hvirvlet op, som sigtbarheden i vandet forringes.
Hvor er det bedst at snorkle?
Det bedst sted er uden tvivl ved koralrev rundt omkring i verden. Her kan man både fascineres af de mange farvestrålende koraller og det helt utrolige fiskeliv. Af gode steder for snorkling kan nævnes:
- Caribien (Cuba, Bahamas, Hollanske Antiller, Mexico, Honduras, Nicaragua og Tobago osv)
- Asien (Thailand, Malaysia, Indonesien, Filipinnerne og Maldiverne)
- Afrika (Egypten, Sudan, Israel, Seychellerne, Tanzania, Kenya, Mozambique og Mauritius)
- Oceanien (Australien, Fiji, Fransk Polynesien og Hawaii)
Gode tips omkring snorkling
- Køb dit eget udstyr
- Snorkel aldrig alene
- Øv dig, inden du kaster dig ud de "vilde" steder
- Hold afstand til visse fisk og rør aldrig ved dem - nogle kan være farlige
- Lad vær med at fodre fisk - det ødelægger deres maver
- Respekter havet og pas på med at ødelægge noget
- Nyd det! Det er alt for fedt.