https: Dykning er mere end bare en hobby - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning er mere end bare en hobby

29. august 2019 af Redaktionen

"Aztec Free Twist Up" (CC BY-SA 2.0) by Chris Hunkeler

Mange forbinder nok dykning med den traditionelle våddragt, de tunge iltflasker og svømmefødder men dykning kan være meget andet også. Dykning bruges både i forbindelse med erhverv, til jagt og har været på det olympiske program siden 1904. Vi fortæller her om nogle af de mange måder, dykningen kan bruges på. 

Dykning blev første gang introduceret ved Olympiske Lege for over 100 år siden, hvor det blev introduceret som ”fancy diving”. Dengang handlede det om at springe fra jordhøjde ned i bassinet, og vinderen var den, som hurtigst kunne nå bunden uden at røre sig. Dykning – som vi på dansk kalder udspring i olympisk sammenhæng – er i dag inddelt i adskillige klassificeringer som inkluderer springgrupper, position og rotationer, ligesom der springes fra vipper eller tårne. Udspring er en del af svømmedisciplinen, der af både sportsverdenen og bookmakerne er anerkendt på linje med de største fodboldklubber som for eksempel Barcelona, hvorpå man kan spille online spil.  

Dykning bruges også i andre sportsgrene som for eksempel undervandsrugby. Hvert hold består af seks spillere og seks udskiftere, som alle har badebukser- eller dragt på, dykkermaske, svømmefødder og snorkel. Man spiller i den dybe ende af en svømmehal, hvor to metalkurve er skruet på som mål i hver sin ende af banen. Her gælder det så for spillerne om at score i målene i løbet af de to gange 15 minutter en kamp varer. Man må bryde og angribe, som man gør i traditionel landbaseret rugby, men det er ikke tilladt at slå, sparke eller gribe fat i badetøj og dykkerudstyr. 

"Underwater Archaeology with AutoCAD (2)" (CC BY 2.0) by Shaan Hurley

 
Dykning i erhvervsmæssig sammenhæng

Udover at arbejde som underviser for andre dykkere kan dykning også bruges i andre erhvervsmæssige sammenhænge. Beredskabsstyrelsen har blandt andet en række redningsspecialister ansat, som bruges ved eftersøgninger i søer, vandløb og ved kyster, til at bjærge køretøjer og andre genstande samt yde førstehjælp ved ulykker på og i vandet. Men vidste du også, at man kan bruge sportsdykkere i arkæologiske sammenhænge? Mange dykkere dyrker vragdyk som en hobby, men man kan faktisk også gøre en karriere ud af at arbejde som vragdykker.

Der findes måske ikke så mange steder i Danmark, hvor dykkere kan få adgang til større arkæologiske pladser, men der er stadig steder i udlandet, som bare venter på at blive opdaget og udforsket. Nogen tror måske, at det kun handler om at lede i gamle skibsvrag, men faktisk findes der adskillige arkæologiske steder, som ligger under vand på grund af klimaforandringer (historiske som for eksempel istider), naturkatastrofer som jordskælv og i få tilfælde, fordi vores forfædre bevidst valgte at bygge under vandet. For eksempel byggede man pælehuse i Alperne i den yngre stenalder og bronzealderen langt floder, enge og søer, og 111 af disse pælehuse blev i 2011 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste

Som man kan se her, er dykning en alsidig disciplin, som kan bruges til så meget mere end bare en hobby. Så er du træt af den traditionelle måde at dykke på, er det blot at undersøge og finde den måde, der passer dig bedst.