https: Croc Rock i Tofo - Mozambique - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Croc Rock i Tofo - Mozambique

2. august 2009 af Peter Leidersdorff

Tofo bliver ofte nævnt som et af de fedeste dykkersteder i verden og jeg var så heldig selv at få lov til at dykke der, men det levede dog langt fra op til mine forventninger. Dette skyldes nok en sammenblanding af det valgte dykkersted, vores divemaster og søsyge.
 
Jeg kunne ikke lade chancen for at dykke i Tofo gå forbi, da jeg arbejdede i Inhambane i Mozambique. Tofo ligger ca. 25 km. derfra og det er en smuk køretur langs den palmebeklædte kyst.
 
I Tofo valgte vi at dykke med Diversity Scuba, da min kollega tidligere havde dykket med dem. Aftenen før havde vi arrangeret, at vi skulle mødes dernede kl. 10, hvor de havde 4-5 andre dykkere, der også skulle ud. Da vi kommer til dykkercentret er vores udstyr lagt frem og vi samler det uden de store problemer. Derefter briefer vores divemaster os om, hvordan dykket skal foregå og hvordan vi kommer derud. Det er nemlig ikke helt let.
 
Den rib, vi skal sejle ud med, bliver skubbet i vandet af en traktor. Derefter er det bare om at komme ud i vandet og få vendt båden. Der er ikke helt let, da her altid er ret store bølger. Efterfølgende er det bare med at komme op i den i en fart, da der bliver råbt på en fra alle sider. Det lykkedes dog alle - mere eller mindre elegant.
 
Sejlturen ud til "Croc Rock", som dykkerstedet hedder, er ret sjov, da ribben sejler ekstremt hurtigt. Da vi når ud til Croc Rock, er det med at finde sit udstyr og få taget det på. Bølgerne, som er 2-3 meter fra bund til top, besværliggøre dette arbejde temmeligt meget og der hersker generel kaos på båden. Efter lidt hjælp er alle dog klar (jeg fik en kommentar fra vores divemaster, om det var første gang jeg dykkede - mindre fedt!).
 
Ribben er imidlertid drevet væk fra stedet, så den sejler rundt om tilbage til Croc Rock. Vi gør klar til at vælte bagover og ned i vandet, men Sandra's ene slange springer med et ordentligt brag. Flere divemastere strømmer til for at hjælpe og får da også hurtigt skiftet hendes udstyr - alt imens jeg kan mærke søsygen mere og mere.
 
Men så sker det. Endelig dumper vi ned i vandet. Strømmen er stærk ved de første meter, så vi går hurtigt ned på 10-12 meter og samles. Vi er tre dykkere plus vores divemaster. Croc Rock er ligesom nogle fordybninger, mindre huler og nogle store sten man kan udforske på revet. Sigtbarheden er ikke voldsomt god og her er meget sparsomt med koraller, men vi har hørt historier om djævlerokker, hvalhajer osv, så skidt med korallerne.
 
Her er et vist liv af diverse fisk, men ikke noget vildt. Vi ser en del kirurgfisk, papegøjefisk, trumpetfisk, aftrækkerfisk osv., men intet "spændende". Vores divemaster er ekstrem langsom til at komme videre - han ligger og roder ved diverse fordybninger uden at tage særlig meget hensyn til os. Han viser os ingenting og vi venter på ham flere gange for at komme videre - i håb om at se noget spændende. Det mest ophidsende er et par store tun i det blå, men andet bliver det ikke til. Ikke engang en krokodillefisk, som stedet ellers er opkaldt efter.
 
Dykkerstedet er uden tvivl ikke det fedeste i Tofo. Desværre havde vi ikke tid til flere dyk der. Jeg ville meget gerne have dykket Manta Reef, hvor man næste altid ser djævlerokker. Det fik vi heldigvis set i Zavora, som jeg personligt synes er langt federe end Tofo. I Tofo ser de dog oftere hvalhajer...
 
P.S. på vej tilbage var jeg ved at kaste op flere gange ... suk