https: Zavora - dykkerparadis i Mozambique - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Zavora - dykkerparadis i Mozambique

5. juni 2009 af Sandra Leidersdorff

Zavora er en lille by i Inhambane-provinsen, der ligger helt ud til kysten ca. 420 km. nord for Maputo. Man drejer væk fra hovedvejen og kører derefter ca. 25 km. ad en orange meget kuperet jordvej, indtil man når til Zavora. "Byen" består ikke af særligt meget andet end to lodges. Der bor dog også nogle lokale langs jordvejen.
 
Vi kom fra Inhambane, hvor vi havde boet ude på Tofo-stranden i et par dage og besluttede os for at tage til Zavora, inden vi forsatte turen tilbage mod Maputo. Vi havde hørt godt om dykningen ved Zavora og det var vores hovedformål med at tage derud. Overalt, hvor vi fortalte, at vi skulle til Zavora, fik vi at vide, at vi havde noget at glæde os til. Det var derfor fyldt med forventninger, at vi drejede fra hovedvejen og forsatte 25. km. ad en meget kuperet jordvej.
 
Det var efter solen var gået ned og vi kunne derfor ikke se, hvilke omgivelser vi befandt os i. Vi endte dog det rigtige sted; Zavora Lodge, der lå for enden af grusvejen. Det var som sagt helt mørkt, men vi kunne høre vandet bruse og fornemmede straks, hvor tæt vi var på havet. Vi havde fundet lodget gennem dykkercentret Mozdivers Zavora, der er en del af lodget, men ejes selvstændigt af tre engelske fyre. Der blev taget rigtigt godt imod os og inden vi fik set os om, sad vi med en øl i hånden og snakkede med alle de andre gæster, der havde samlet sig i dykkercentret, hvor de også fik serveret deres mad fra restauranten. Der var en rigtig hyggelig stemning og alle snakkede om, hvad de havde set på dagens dyk. Vi fik mødt Roy, John og Danny, der ejer dykkercentret og vi fik planlagt vores dyk, der skulle foregå næste morgen.
Efter at vi havde fået lidt at spise skyndte vi os op i vores hytte, da vi fik at vide, at generatoren blev slukket kl. 22 og der derfor ikke ville være noget strøm. Klokken var kvart i, så vi havde ikke tid til at pakke ud, men blot at finde vores seng.
 
Næste morgen var det et fantastisk syn, der mødte os, da vi trådte ud på vores veranda. Hytten lå på en skrant direkte ned til vandet. Solen var netop stået op og skinnede - endnu en dag - fra en skyffri himmel. Efter morgenmad på veranden med denne skønne udsigt skulle vi mødes med de andre nede i dykkercentret. Her skulle vi udfylde de obligatoriske papirer og vi fik udleveret det rette udstyr. Alle var meget behjælpelige og sørgede for, at alt passede perfekt.
De fleste gæster skulle med på dagens to dyk og vi var i alt ca. 12, der tog afsted. Dykkene skulle ske fra centrets rib, der på en anhænger blev transporteret ned ad stranden og sat i vandet. Alt vores udstyr var anbragt på båden, så vi skulle bare sørge for at hoppe op samtidig med, at motorerne blev startet.
 
Det første dyk lå ca. 15-20 minutters sejltur fra kysten og hed Area 51 (White Sands). Da båden stoppede, fik vi øje på tre djævlerokker og en skildpadde, der alle svømmede rundt i overfladen. Hvilken start på dagens første dyk!
Sigtbarheden var ikke særligt god, men det betød heldigvis, at der skulle være større chance for at se djævlerokker - som allerede havde budt os velkommen. Vi fik dog også set tre djævlerokker på vores dyk. Herudover så vi to store hajer, en skildpadde, en kæmpe pilrokke og mange spændende fisk. Koralmæssigt var det ikke fantastisk, men det blev uden tvivl opvejet at de mange kæmpe dyr, som vi fik set. Desuden var der en masse farvestrålende nøgen- snegle, som man aldrig bliver træt at at iagttage.
Det andet dyk foregik ved Red Sands, som ikke lå langt fra det første sted. Inden for de første fem minutter af dykket fik jeg set en haj, en djævlerokke og en skildpadde og så var stilen ligesom lagt. Ellers mindede dykket meget om det første og vi fik igen set tre djævlerokker. Den ene af dem fik vi set på helt tæt hold, hvor den lå og svømmede rundt og man fik følelsen af, at den viste sig frem for en. Herudover så vi rejer, hummere og dragefisk.
 
Om aftenen grillede vi en barracuda, som vi havde købt af en lokal fisker på stranden. Vores hytte var self-catering og havde en stor grill. Desuden var køkkenet fuldt udstyret med alt, hvad man skal bruge til diverse slags madlavning. Det var rigtigt hyggeligt at sidde ude på veranden i mørket og spise, mens man kunne høre havet bruse lige ved siden af.
Næste dag var det tid til dybe dyk, som kun henvendte sig til dykkere med Padi advanced. Vi blev tilbudt at tage et såkaldt dybdedyk, men da det krævede en lille teoriprøve og ikke ville bestå af andet end at skulle ned på 30 meter og op igen, valgte vi ikke at tage imod tilbuddet. Vi forventer at tage advanced inden for den nærmeste fremtid og der vil et dybdedyk også indgå.
 
Zavora har en rigtig flot lang bred sandstrand, hvor man sagtens kan ligge og sole sig og kaste sig i de høje bølger. Derudover byder Zavora ikke på så meget andet, hvis ikke man dykker. Men hvis man gør det, er det til gengæld og det perfekte sted at gøre det! Som sagt er det ikke for se store koralhaver at man skal komme, men fordi der er store chancer for at opleve djævlerokker og andre kæmpe dyr. Danny fortalte os med julelys i øjnene, at de måneden forinden havde dykket med en hvidhaj. Jeg ved nu ikke, hvor meget jeg ville have nydt et sådan møde. Desuden er stedet også kendt for tyrehajer.
At svømme med djævlerokker er en af de største oplevelser, jeg har oplevet som dykker og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har gjort det.
 
Fakta:
Et dyk ved Zavora koster ca. 300 kr. med udstyr. Prisen pr. dyk falder jo flere dyk, man gennemfører.

Overnatning på Zavora Lodge koster fra 30 - 150 kr. pr. person pr. nat. Her er både mulighed for overnatning i hytte eller i sovesal.
 
En flybillet til Maputo kan fås for ca. 6.500 kr., men det kan anbefales at flyve billigere til Johannesburg i Sydafrika, leje en bil og selv køre mod Zavora.
 
I øjeblikket er der kun et dansk dykkerfirma, der tilbyder rejser til Zavora (og Tofo tæt på). Det er Kingfish www.kingfish.dk
 

Video fra dykkene
 
 
Undervandsbilleder fra Zavora
 
Havskildpadde ved Zavora Dragefisk ved Zavora Spanish dancer ved Zavora Stor sortplettet pigrokke i Zavora