https: At dykke i Aqaba i Jordan - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

At dykke i Aqaba i Jordan

28. januar 2009 af Jesper Guhle Mogensen

Aqaba er ikke en dykkerdestination man hører meget om i Danmark. Som rejsemål er Jordan overskygget af især Egypten, men netop derfor er Jordans smalle kyststrækning ud til det røde hav også en sikker måde at komme væk fra turisthorderne i Sharm El Sheikh og andre populære turistmål i egypten på, og samtidig opleve koralrev der kan måle sig med et hvilket som helst sted i verden, når det gælder intakte og farverige koraller.

Iført snorkel, maske og finner nyder jeg koralkantens farver og fisk. En klovnefisk holder vagtsom øje med mig fra sikkerheden i sin dovent dansende søanemone, mens jeg langsomt glider forbi. En stime små blå fisk skifter pludselig retning i imponerende samhørighed.

På strandbredden ca. 20 meter væk modtager Lidet sin tredje dags lektion i scuba diving. For et par timer siden havde vi vores første dyk sammen nogensinde. Jeg undersøgte vraget af et libanesisk fragtskib på 25 meters dybde, mens Lidet gik igennem div. øvelser med en instruktør ca. 10 meter længere oppe.

Dykkerstederne syd for Aqaba er ikke dramatiske på samme måde som man finder dem længere sydpå i det Røde hav. Der er i stedet tale om ”pretty dives”, og det er et perfekt sted for begyndere. Korallerne er flotte, farverige og intakte, og der er masser af fisk. Langt de fleste dykkersteder er så tæt på kysten, at dykket begynder fra bredden, og man er fri for at bruge halve og hele timer i en båd. De fleste dykkersteder ligger på 12-18 meters dybde, så begyndere og dykkere med ’Open Water 1’ vil føle sig hjemme, mens ’Advenced Divers’ og dykkere med hang til drift dives og hajer nok vil kede sig en smule.

Jeg svømmer gennem en labyrint af koraller, blandt zebrastribede fisk og bølgende søanemoner. En muræne stirrer på mig med psykotiske øjne. Den er blå. Koralvæggen er ca. 30 meter fra sandbredden, men selv på den anden side af koralvæggen er der forholdsvis lavvandet, måske 15 meter. Øer af koraller stikker op fra sandbunden så langt øjet rækker ud i den blå intethed.

Der er masser af dykkercentre der arrangerer ture og udlejer udstyr i Aqaba. Hvis man udelukkende er i Jordan for at dykke, kan man lige så godt bo på et af de udmærkede hoteller placeret direkte på stranden ca. otte kilometer syd for Aqaba, da det er her, langt de fleste dykkersteder er. Majoriteten af hotellerne har Swimmingpool, restaurant, internet, og flere af dem har også et område til campering hvis man vil holde udgifterne nede. Vil man være tættere på cafeer, shopping og palmerandede boulevarder, er selve Aqaba by også en mulighed. Byen har en sydlandsk charme der minder lidt om Sydspanien, og det forholdsvis strikte regelsæt for påklædning og indtagelse af alkohol, der ellers gælder i mange byer og områder i jordan, er ikke-eksisterende i Aqaba.

Hvis man gerne vil kombinere en dykkerferie med oplevelser over overfladen, har Jordan også meget at tilbyde. Mindre end en times kørsel fra Aqaba ligger Wadi Rum, et område med de mest fantastiske ørkenlandskaber og en perfekt mulighed for at trekke og campere under stjernerne. Der er også mulighed for bjergklatring. Længere nordpå ligger ruinbyen Petra, kendt fra ’Indiana Jones and the last Crusade’, og det er også værd at nævne Amman, Jordans hovedstad, der har masser at tilbyde turister, hvad enten man er til historiske sites, moderne byliv, kunst eller eksotisk mad.

Efter en time i overfladen, kan jeg mærke gåsehuden brede sig. Vandet ud for Aqaba er ellers kendt for at være varmt året rundt, men i november måned er der en grænse. Jeg finder vej mod bredden gennem labyrinten af koraller, og undgår forsigtigt at ridse maveskindet på en af de horder af søpindsvin der pletter sandbunden efterhånden som vandet bliver lavere.

Links:
http://www.diveaqaba.com/
http://www.aqabadivingcenter.com/