Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Bådtur til Gabr el Bint i Egypten

2. september 2011 af Peter Leidersdorff

Gabr el Bint ligger syd for Dahab, og kan kun nås med båd eller kamel. Jeg har dykket her og ved de nærliggende dykkersteder flere gange, og jeg forstår, hvorfor det ofte nævnes som det bedste dykkersted i Dahab-området.
 
Dykkerstedet Caves er det sidste dykkersted i sydlig retning, der kan nås med jeep fra Dahab. Nogle påstår, at Gabr el Bint og de andre dykkersteder efter Caves ved lavvande også kan nås med jeep. Jeg har set en jeep ved Gabr el Bint, så måske der er noget om snakken!? Men det er dog ikke noget, der kan arrangeres fra Dahab. Her er det enten med båd eller kamel - eller at gå. De fleste kamelture går til det nordlige Ras Abu Galum, så helt reelt er det faktisk kun en bådtur der er mulig.
 
Båden afgår fra Dahabs lille jetty, og det tager en god times tid til Gabr el Bint. Langs kysten på vej mod Gabr el Bint er der 4-5 forskellige dykkersteder. Vi har dykket Shaab Said og El Shugarat, som begge er fantastiske dykkersteder. Alle stederne er uden tvivl et besøg værd.
Prisen er ca. 80-100 euro for 2-3 dyk.

Mine oplevelser med de forskellige dykkersteder:

Gabr el Bint
Gabr el Bint betyder "Grave of the girl". Hvorfor stedet hedder dette vides vist ikke helt. Gabr el Bint kan både dykkes mod syd og mod nord. Jeg har kun dykket det mod nord - tre gange. Gabr el Bint er et drop-off med et fantastisk koralrev på toppen. Uden tvivl nogle af de flotteste og mest raske koraller, jeg har set i Rødehavet. Selve væggen er dækket af hård- og blødkoraller og enorme rækker af viftekoraller. Intet sted har jeg set så mange viftekoraller samlet på ét sted. Her er ofte også en temmelig hård strøm. Gabr el Bint går for at være stedet, hvor man ser store ting. Jeg har dog intet set herude udover et par muræner, groupere og pilrokker. Er man heldig, er her djævlerokker og havskildpadder.
 
El Shugarat
El Shugarat ligger lige før Gabr el Bint, og er et skrånende rev med et drop-off ved omkring 18 meters dybde. Jeg har dykket her to gange og den ene gang var det vores 3. dyk på vejen hjem fra Gabr el Bint, mens den anden gang var vores første dyk. Derfor har begge gange været helt forskellige dyk.
Korallerne er i utrolig god stand, og området gløder af liv og farver - selv dybt nede. Flere har nævnt, at skal man se hajer i Dahab-området, så er det her - ved drop-off'et på omkring 25-30 meters dybde. Jeg har dog ingen hajer set her. Derimod er her store aftrækkerfisk, tun, store groupere og mange andre ting. På omkring 25 meters dybde er her en stor kløft, der fortsætter langt ned i dybet.
 
Shaab Said (Small blue Hole)
Shaab Said er tættere på Dahab end El Shugaret. Vi dykkede det som vores sidste dyk på vej tilbage til Dahab. Vores max dybde var omkring 15 meter, men det meste af dykket foregik på 5-7 meter. Vores gruppe blev dumpet i vandet inden "Small Blue Hole", og gled med strømmen mod nord. I starten er det bare en typisk koralvæg med fine koraller ned til omkring 10-15 meters dybde. Dog ændrer det dog fuldstændigt karakter, inden man når "Small Blue Hole". Her er korallerne helt anderledes og ligner små bjergtinder, og danner en masse swim-throughs og huler. Virkelig fantastisk. Er man glad for dykkerstedet "Islands" i Dahab, vil man elske Shaab Said. Selve "Small Blue Hole" er mere bare et lille indhak i revet, der danner en mindre cirkel. Her er ikke specielt dybt - ikke mere end 10 meter. Bunden er dækket af sand og koraller.

Video fra Gabr el Bint og El Shugarat