https: Dykning ved Pulau Lang Tengah i Malaysia - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning ved Pulau Lang Tengah i Malaysia

3. oktober 2008 af Peter Steen Leidersdorff

På 3 dage dykkede vi 6 gange omkring øen Lang Tengah i Det Sydkinesiske Hav i Malaysia. Dykkene var meget varierede og bød på både positive overraskelser og negative – især dårlig sigtbarhed trak en smule ned i den samlede oplevelse.

Dykkercenteret på Lang TengahVores dykning tog udgangspunkt fra det resort, vi boede på – Redang Lang Island Resort. Resortet er meget spartansk og det er ikke luksus, man finder her. Alle gæster ankommer på ”All inclusive” pakker, hvor mad og drikke også er inkluderet. Maden var dog meget basic og ikke videre ophidsende, så vi levede mest af ris, kylling og frugt i de 5 dage, vi var på øen.

Resortet har deres eget dykkercenter, hvor alt foregik meget afslappet. Deres udstyr var ok uden at være tip-top. Jeg mistede desværre mit vægtbælte under et af dykkene, fordi det næsten ikke kunne lukkes. Jeg fik dog heldigvis fat i det igen med hjælp fra Sandra, der dog så desværre selv skød som en raket mod overfladen, da hun gav slip på vægtbæltet.

De 3 divemastere vi havde, var alle utroligt søde, hjælpsomme og meget snaksaglige. I forhold til andre steder, vi har dykket, så var de ikke helt så nærværende og lod generelt en være i fred. Reglen med, at vi kun må dykke til 18 meter (da vi kun har padi Open Water) blev overhovedet ikke overholdt og vi var nede på 25-26 meter flere gange. Heldigvis blev safety-stoppene overholdt til punkt og prikke. Det var nok ikke et sted, jeg ville dykke, hvis jeg ikke var helt tryg og jeg ville i hvert fald ikke tage mit certifikat herude.

Karang Nibong

Karang Nibong ligger helt oppe på den nordlige spids af Lang Tengah. Det tog ca. 5 minutter med båd fra vores resort at sejle herop. Generelt var sejlturene omkring øen utroligt smukke og man betages gang på gang af den smukke regnskov, det turkise vand og de eksotiske øde strande.

Vi dykkede her to gange. Begge gange var vi 4 dykkere og en enkelt divemaster. Anden gang fik vi lov til selv at dykke rundt, da divemasteren havde to med, der var ved at tage deres padi.

Dykket foregår mere eller mindre som et strømdyk, hvor man bare driver med strømmen og bliver samlet op det sted, man når til på de ca. 50 minutter, man er nede under overfladen. Området består mest af alt af en masse små og store klippeblokke på bunden – alle beklædt med forskellige koraller. Her var nok det største koraldække, vi så omkring Lang Tengah. Også enkelte blødkoraller. Korallerne er dog ikke specielt farvestrålende og sigtbarheden var ikke super. Stedet bød dog på den bedste sigtbarhed, vi oplevede omkring Lang Tengah, hvilket siger lidt om den generelle sigtbarhed. Den var alt fra 2 til 10-12 meter.

Ved Karang Nibong oplevede vi begge gange barracudaer. Både great barracudas og yellowtail barracudas – begge gange i rimeligt store stimer. Ellers ser man en masse andre spændende fisk; alt fra de små kuffertfisk til store papegøjefisk og kæmpe aftrækkerfisk. Især to utroligt store bumphead papegøjefisk var spændende at se.

Flere steder vrimlede det virkeligt med fisk overalt. Her er selvfølgelig også de enorme tøndesvampe, som var alle de steder vi dykkede i Malaysia. Og ikke at forglemme de mange klovnfisk og søanemoner, der findes i alle afskygninger og farver.

Andre dykkersteder
Vi dykkede selvfølgelig også andre steder omkring øen. Alle dykkerstederne kan nås inden for 15-20 min. fra resortet, så man spilder ikke tid på at sidde i båden. Alle stederne bød på mere eller mindre flotte koraller. De fleste steder minder mere eller mindre om hinanden. Nogle steder er det dog koralhaver, som man dykker ved, mens det andre steder er mellem store klipper.

Dykkercenterets ene lokale dykkersted, der stor set ligger ud fra stranden lidt til højre, var meget spændende. Vi havde snorklet her før og set både en havskildpadde og flere sorttippede revhajer. Dem så vi dog ikke på vores dyk, men i stedet så vi flere muræner – den ene temmelig stor. Stedet bød også på en stor grouper, der gemte sig i en klippesprække.

På vejen tilbage (som vi svømmede), så vi flere gobies i deres små huller, der rengøres af en reje. De lever ligesom sammen. Rejen holder huller rent, mens gobien beskytter og advarer rejen. Ret fascinerende at se disse små fisk, der lever i symbiose sammen.

Alt i alt var dykkene gode og spændende, men ikke helt i top. Man kan helt sikkert finde steder, der byder på endnu bedre dykning i Malaysia. Til gengæld finder man nok ikke mange andre øer med sådan en laidback stemning og så få turister som på Lang Tengah – især ikke i weekenderne. Så er man til afslappet ø-stemning, paradisstrande og forholdsvis spændende dykning, så kan Lang Tengah anbefales.

Videoer fra Pulau Lang Tengah (Af Peter Leidersdorff)
 
Video 1
 
Video 2