https: Farer i hav og koralrev - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Farer i hav og koralrev

10. maj 2008 af Peter Steen Leidersdorff

Mange folk, der ikke kender meget til dykning, spørger tit om, det ikke er farligt, når der er så mange giftige og farlige dyr under overfladen. Men er det virkeligt så farligt at dykke ned under overfladen?
 
Dragefisk i EgyptenNej det er ikke specielt farligt og det er faktisk meget få mennesker der kommer alvorligt til skade eller dør på grund af fisk. Når dykkere kommer til skabe eller i problemer, så skyldes mere deres evner eller udstyr. Og i langt mindre grad på grund af livet under overfladen.
 
Stenfisk, scorpionfisk og dragefisk (scorpaenidae-fisk)
Disse fisk bor i revet og lever af småfisk og krebsdyr. De er ikke aggressive, men har giftige pigstråler i deres rygfinne, der kan give smertefulde stik, hvis man ikke holder sig væk. De er ”desværre” rigtigt godt camoufleret, hvorfor dykkere ikke altid opdager dem i tide og kan forveksle dem med et stykke rev. Dette er dog blot endnu en grund til ikke at røre koralrevet!
Hvis man er uheldig at blive stikket, er det meget smertefuldt, men meget sjældent dødeligt for voksne. Det er vigtigt at søge lægehjælp lige så snart, man får offeret op af vandet og det område, der er blevet stukket, skal i mellemtiden behandles ved at bades i meget varmt vand.
 
Rokke i EgyptenPilrokker
Pilrokker ligger for det meste skjult i sandet på havbunden og går for at være meget passive. Det er derfor deres forsvarsmekanisme, der udgør den største fare, idet en forkert placeret hånd eller fod medfører, at pilrokken tager sin giftige pig på haleroden i brug. De mindste af rokkerne gemmer sig ofte i huler og sprækker, hvorfor dykkere skal være meget forsigtige med at stikken en hånd ind sådan et sted. Behandlingen er den samme som ved de ovenstående scorpaenidae-fisk.
 
Hajer
Dykkere skal altid holde sig i en respektfuld sikkerhedsafstand for store rovfisk. De fleste af disse fisk er ikke i sig selv aggressive, men pludselige bevægelser kan opfattes truende og få fisken til at angribe. Hajer, der svømmer med ophidsede sidebevægelser, udviser skræmmeadfærd og skal derfor omgås med stor forsigtighed fra dykkerens side.
 
Barracudaer
Også for barracudaer gælder det, at ethvert dyr med stor sandsynlighed vil angribe, hvis det føler sig truet. Et angreb fra en barracuda er ikke særligt rart, da den har utroligt mange, store tænder. Det er dog en god ide at undgå at dykke med smykker og lignende, da det siges, at barracudaer tiltrækkes af blanke, skinnende genstande.
 
Muræner
Enhver skabning med en mund bider, hvis den bliver provokeret tilstrækkeligt. Man bør derfor som dykker, hvad angår murænen, tage de samme forholdsregler som ved hajer og barracudaer.
 
Brændende organismer
Ildkoraller, gopler, brændende hybrider m.fl. kan give dykkere smertefulde brandsår og udslæt. Hudkontakt med disse medfører nemlig stikkende smerte i et brændende udslæt, som kan tage dage at komme sig over. I Rødehavet er der ingen gopler, der har dødelige stik, men de kan forekomme i bl.a. Stillehavet. Enhver dykker bør derfor være meget forsigtig og en våddragt kan hindre hudkontakt eller som alternativ - en lycradragt. Der findes mange teorier om behandlingen af disse brændsår, men det kan kort nævnes, at der findes forskellige slags antihistamin-sprays, tabletter og salver.
 
Søpindsvin
Disse stilleliggende bunddyr er totalt harmløse, medmindre man træder på et eller placere sin hånd om i et. Deres ekstremt skrøbelige pigge gennembore huden, hvor de normalt brækker i såret og forårsager stor smerte. Normalt fjernes de pigge der sidder i huden med pincet. Ellers går behandlingen ud på, at man splintre piggen med et hårdt slag mod området med en tung genstand.
 
Koraller
Selvom det ikke burde ske, så sker det desværre ofte at dykkere og snorklere bliver skåret af koraller. Sår fra koraller kan meget nemt blive inficeret i et tropisk klima. Selv små hudafskrabninger skal behandles.