Koralblegning
I 1998 blev store dele af det indiske ocean ramt af vejrfænomenet ”El Niño”, som fik havtemperaturen til at stige voldsomt mange steder – nogle steder nåede temperaturen op på 33-34 grader. De høje temperaturer forudsager "koralblegning", som opstår, når koraller udsættes for kraftige stresspåvirkninger af det omgivende miljø.
En af disse stressfaktorer kan være forhøjede vandtemperaturer. Dette får de alger, som sørger for føde til korallerne og som også giver dem deres farve, til at forlade korallen. Som regel vil algerne vende tilbage og korallerne vil komme sig, når vandet igen bliver køligere. Men en udstrakt og langvarig koralblegning kan betyde, at korallerne dør. I så fald vil koralrevet blive ødelagt.
Seychellerne var et af de steder, der i 1988 blev ramt meget hårdt af forhøjede havtemperaturer, hvilket nogle steder fik op til 90% af korallerne til at dø. De bløde koraller rammest først, mens nogle af de hårde koraller bedre kan holde. Koralblegningen er værst på inder-øerne i Seychellerne, mens mange af yderøerne ikke er ramt så hårdt, da havdybden omkring disse øer er langt større.
Se video om koralblegning (engelsk)
Synes godt om koralrev.dk på Facebook