Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Hvad er koraller

Koraller bliver tit forvekslet med at være klipper eller planter, men er faktisk sammensat af bittesmå dyr kaldet 'koralpolypper'. Når man siger "koral", så refererer man faktisk til disse små dyr og de skeletter de efterlader, når de dør.

Selvom der er mange hundrede forskellige typer koraller, bliver de generelt samlet i to kategorier: Hårde koraller og bløde koraller. Hårdkoraller vokser i kolonier og er arkitekterne bag koralrevene. Disse er bygget af kalksten, som er hårdt og til sidst bliver til klippe. Blødkoraller er bløde og ligner ofte planter og træer under vandet.

Hvordan får koraller deres farve?

De fleste koralpolypper har gennemsigtige kroppe og deres skeletter er hvide - ligesom menneskers. De får deres farve fra de alger, som bor inde i dem. Algerne producerer nemlig pigmenter og disse kan ses gennem deres gennemsigtige kroppe og giver derved korallerne flotte farver.

Hvordan vokser koraller?

Koraller vokser bedst i vandtemperaturer mellem 21 og 29 grader - det er dog muligt for blødkoraller at vokse i varmere og koldere steder, men her vil de normalt vokse en smule langsommere. Koraller foretrækker klart og gennemsigtigt vand. Det er muligt at finde koraller i dybder helt ned til 91 meter, men koraller vokser normalt dårligt, når de befinder sig under 20-27 meter. Koraller vokser også utroligt dårligt ved flodudmundinger, da de har brug for meget saltvand for at overleve.
 
Koraller vokser med forskellig hastighed afhængigt af vandtemperatur, saltholdighed, frisk vand og adgangen til føde. De store massive koraller vokser langsomt - ca. 5 til 25 millimeter om året. Staghorn og branching koraller kan dog vokse meget hurtigere - med op til ca. 20 cm pr. år.

Hvad behøver koraller for at overleve?

Sollys
Koraller skal helst befinde sig i klart vand, hvor sollyset kan nå ned til dem. Koraller overlever på grund af algen, som vokser inde i den. Algen behøver sollys for at overleve og derfor behøver koraller sollys. Derfor ser man ofte ikke koraller dybere end 50 meter, men der er dog enkelte koraller, der kan vokse længere dybere nede.

Klart vand
Koraller har brug for klart vand for at overleve og trives ikke godt, hvis vandet er uklart. Sedimenter og plankton kan gøre vandet uklart, som derved nedsætter mængden af sollys, der når algerne inde i korallerne.

Temperatur
De koraller, der bygger revene, har brug for varmt vand for at overleve. Forskellige koraller i forskellige områder kan modstå forskellige vandtemperaturer. Koraller har det dog generelt bedst i vandtemperaturer mellem 21-29 grader. Vandet må altså hverken blive for koldt eller for varmt.

Saltvand
Koraller har brug for saltvand for at overleve og der skal helst være den helt rigtige balance af salt i vandet.
 
 
Billeder af koralrev og koraller
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KilderSynes godt om koralrev.dk på Facebook