https: Dykning ved Shark Point i Seychellerne - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning ved Shark Point i Seychellerne

8. oktober 2009 af Peter Leidersdorff

Efter at have snorklet mange forskellige spændende steder i Seychellerne, blev der denne gang mulighed for at genneføre to rigtige dyk. Det først var ved Shark Point, der ligger i det sydvestlige Mahé - og jeg blev ikke skuffet.

Vi er 9 dykkere og 2 divemastere med på speedbåden ud mod Shark Point. Dykkerstedet skulle være et af de få steder omkring hovedøen Mahé, hvor man næsten med garanti kan se hajer - især hvidtippede revhajer. Jonathan, der er vores divemaster, gennemgår dykket og nævner, at der er 70 procents chance for at se hvalhajer, da sæsonen så småt er ved at starte. Jeg kigger på Sandra og vi udveksler blikke - det lyder da lidt optimistisk. Men alle får lige det ekstra skud adrenelin, som lige er med til at gøre dykket endnu bedre.

Shark PointEfter, at vi alle er i vandet, gør Jonathan tegn til at vi skal dykke ned. Det gør vi selvfølgelig, men som så tit, når man er mange dykkere, er der nogen, der ikke kan komme ned eller har problemer med ørene. To tyskere, vi har snakket med på vej i båden, har ikke dykket i 4 år og har kun 10-15 dyk hver - alligevel bliver de ikke tjekket spor, hvilket er normal praksis. Efter et par minutter er alle heldigvis nede og vi begynder vores dyk.

Sigtbarheden skifter konstant, men ligger nok mellem 10-15 meter. Området er en labyrint af enorme granitklipper, der ligger spredt ud over et større område. Der er sporadvis koralvækst på klipperne, men ikke voldsomt. Alligevel er her ret flot.

Johanthan peger stort set med det samme mod overfladen, hvor en stor fisk svømmer forbi. Den er dog langt væk, men han mener, det er en storhovedet papegøjefisk. Efterfølgende svømmer jeg op over en klippe, hvor en stor havskildpadde kommer svømmende langsomt forbi og nærmest viser sig frem. Jonathan forsøger at fange de andres opmærksomhed, men flere af de andre når ikke at se skildpadden.

Vi mærker desværre hurtigt, at flere af de andre dykkere er mindre gode og virker meget forvirrede. Det ene øjeblik er de oppe og det næste øjeblik er de under en. Én mister sit vægtbælte og drøner op til overfladen som en raket - nok ikke vildt sundt.

Shark pointFlere steder vrimler det med fisk. Især musketerfisk, papagøjefisk, kirurgfisk og flagermusfisk. Især de store flagermusfisk er flotte og svømmer ofte sammen rundt i store mængder. Vi får også set en storhovedet papegøjefisk på 3-4 meters afstand og jeg får set en napoleonfisk på afstand.

Det bedste er dog de hvidtippede revhajer, som vi ser en 3-4 af. Én gemmer sig under et klippeudspring, men svømmer dog væk, da jeg kommer en smule tæt på med mit kamera. Utroligt fedt, at det er muligt at komme så tæt på.

Desværre sagde ejeren af dykkercenteret, at de lokale fanger en masse hajer i Seychellerne og at de ikke havde i tankerne at stoppe. Problemet er svært, da mange af fiskerne i mange generationer har fanget hajer og ikke forstår, at det tiltrækker turister til øerne. Det gør det ikke bedre, at de fleste dykkercentre har udenlandske ejere, som ifølge lokalbefolkningen i hvert fald ikke ved bedre end dem selv.

Efter 35-40 min. begynder de første at løbe tør for luft. Heldigvis tager den anden divemaster dem med til overfladen, så vi andre kan dykkere lidt videre. Lige inden vi begynder opstigningen, ser vi en djævlerokke på afstand og lige under os kommer en stor hvidtippet haj forbi. Ret fed måde at slutte dykket på...
 
Video fra dykket