Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Snorkling i Sharm el Sheikh

5. april 2008 af Peter Steen Leidersdorff

Jeg har snart snorklet mange fede steder rundt omkring på kloden, men aldrig har det været så nemt som i Sharm el Sheikh i Egypten -og så er livet under overfladen oven i købet noget af det flotteste, jeg endnu har set.
 
Sharm el Sheikh er ikke kun for dykkere, men mindst i lige så høj grad for snorklere. Jeg har selv både dykket og snorklet i området og man oplever stort set lige så meget som snorkler. Mange siger, at snorklere oplever omkring 80% af, hvad dykkere gør - og det er jo egentlig ikke så dårligt. Og en del billige og mindre omstændigt.
 
Snorkling i Sharm el Sheikh kan opleves af alle og på mange forskellige måder.
 
Ved hotellet
De fleste hoteller i Sharm el Sheikh-området har egen strand. De fleste af disse strande har koralrev 20-30 meter uden for kysten og er meget lavt revtag. Dette betyder, at man faktisk skal 20-30 meter ud, før man kan bade eller snorkle. Dette foregår via pongtonger, der er lagt ud over revtaget som en slags bro. Den er bare flydende, så den ikke ødelægger de få koraller, der stadig vokser på revtaget. Hotellerne i Naama Bay er dog ikke helt så oplagte til snorkling, da de ødelagde de meste af koralrevet, da hotellerne blev bygget.
 
Når man når ud til revkanten, der går næsten lodret ned i dybet, er der for det meste en større platform på pongtong-broen, som man kan hoppe direkte i vandet fra. Dette betyder, at du faktisk hopper direkte ned i koralrevet. Koralrevene ved hotellerne er ikke kedelige - de er faktisk overraskende flotte. Selvfølgelig er de de ikke de flotteste Egypten kan byde på, men hotellets koralrev er for de fleste mere end rigeligt. Det vrimler med forskellige fisk, så som sommerfuglefisk, papegøjefisk, dragefisk, oversergeantfisk, kirurgfisk, kuglefisk, fanebarser, vimpelfisk og selvfølgelig en masse andre. Er man heldig ser man klovnfisk, muræner og stenfisk og hvis man er rigtig heldig så måske en havskildpadde, barracuda eller en stor napoleonfisk.
 
Vores erfaring er dog, at hvis nogle af de "sjove" ting skal opleves, så skal man enten tidligt op om morgenen eller ud lige før solen går ned. Især om morgenen, hvor de talrige turister ikke har jagtet alle fiskene væk, er nok det bedste tidspunkt. Vi så i hvert fald en 2 meter lang kæmpemuræne, der svømmede langs koralrevet, på dette tidspunkt.
 
Det fede ved snorkling ved hotellet er, at man kan ligge oppe på en dejlig liggestol med sin cola eller øl og hvis man får lyst til lidt snorkling, så er man i vandet 1 minut senere -og det er i et koralrev, der vil imponere de fleste.
 
Igen kan dette også vendes på hovedet. For det er ikke specielt idyllisk. Nogle gange ligger man næsten på række sammen med alle de andre snorklere. Og generelt er folk på et hotel ikke specielt forsigtige, når det kommer til koralrev. Man vader rundt på revtaget, flere stiller sig på korallerne og mange svømmer ind i dem. Det kan jeg næsten ikke klare at se...
 
Med dykkerbåd
Selvom man selv kun snorkler, er det muligt at tage med dykkerbåde til de verdenskendte dykkersteder, som Sharm el Sheikh også byder på. Ras Mohamed og Tiranstrædet er nogle af de flotteste steder i verden at dykke og selvfølgelig også at snorkle ved.
 
De fleste hoteller har eget dykkercenter og ellers kender de i hvert fald et. Hvis man er charterturist, arrangerer ens rejsebureau uden tvivl også snorkling-ture. Ulempen er her dog, at man kun følges med danskere, så det kan helt klart anbefales at tage med en dykkerbåd ud i stedet for.
 
En sådan tur kræver dog langt mere af dig end snorklingen ved koralrevet ved hotellet. Du er ombord på en båd hele dagen, der ikke kaster anker, da den ikke må ødelægge korallerne. Så man skal gerne være en smule søstærk. Derudover er der strøm og ofte lidt bølger. Så en sådan tur er for de lidt øvede.
 
Til gengæld bliver man også belønnet. Snorklingen ved Ras Mohamed og Tiranstrædet er verdensklasse. Korallerne er i perfekt stand og revet gløder af farve og liv. Her kan stort opleves alt, hvad man kan komme i tanke om. Ligefra hajer til skildpadder...

Med taxa
At tage en taxa ved Sharm el Sheikh er billigt og sikkert. Man lejer taxaen for en hel dag og kan eventuelt blive kørt til Ras Mohamed, hvor man også kan snorkle fra kysten flere steder. Derudover kan Ras Mohamed også byde på spændende oplevelser over vandet.
 
Til Dahab
De fleste rejsebureauer arrangerer også ture til Sinaiørkenen og beduinbyen Dahab. I Dahab findes der mange berømte og berygtede dykkersteder. Især "Blue Hole" har opnået utroligt berømmelse. Blue Hole er dog uden tvivl et fantastisk snorkling sted. Især hvis man tager turen fra The Bells til Blue Hole.

Dahab byder dog på mange andre spændende steder. Der er gode snorklingmuligheder ved Lighthouse Reef, Eel Garden og især ved The Islands.
 
Se også:
Undervandsbilleder fra Egypten
Undervandsfilm fra Egypten