Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Cod Hole

Som navnet (cod) hentyder til, så er dette dyk kendt for kartoffelbarser. Det særprægede ved dette sted er, at kartoffelbarserne nærmest er helt tamme, hvilket skyldes at divemastere i de seneste mange år har fodret dem.
 
Cod Hole er formentlig et af de mest kendte dykkersteder omkring Great Barrier Reef og stadig en farvorit blandt australske liveaboards. De store kartoffelbarser har i mere end 20 år været vant til at blive fodret af divemastere, hvilket gør, at de er ekstremt venlige og tamme over for dykkere. De vil også hellere end gerne posere for undervandsfotografer og udgør et temmeligt fedt motiv.
 
Der er 3 faste fortøjningspladser ved Cod Hole, hvor man hopper i vandet og via en line går ned til 15 meters dybde. Her kan man starte dykket med at lede efter skorpionfisk på nogle store koralhoveder under båden. Herefter fortsætter man mod nordøst langs nogle lange koralkløfter, der lokalt er kendt som "Supermarket Aisles".
 
På 32 meters dybde ses viftekoraller, hvor der opholder sig en del pygmæ-søheste. Efter at have undersøgt koralkløfterne kommer man til et område med sandbund, hvor der ofte er hajer og andre pelagiske fisk, da dette område af Great Barrier Reef er åbent ud mod det åbne hav.
 
Bevæger man sig tilbage til revet, møder man gryntefisk, trompetfisk og gedefisk. Her når man hurtigt en lagune på 6-10 meters dybde, hvor man kan finde nøgensnegle og gobies.
 
Cod Hole handler dog om de store kartoffelbarser. De kan blive op til 2 meter i længden og de har store kraftfulde kroppe. Dykkeroperatører i Cairns skal have en licens til at deltage i fodringen og de gives kun til øko-turisme operatører, der har bundet sig til reef check og monitorering. I modsætning til Osprey Reef, så er Cod Hole en del af GBRMPA, hvilket betyder, at alt bliver reguleret - lige fra antal dykkere til mængden af føde.
 
Kartoffelbarserne forbinder lyden af motorene fra liveaboards med mad, så det er ikke unormalt, at de allerede ligger og venter på dykkerne. Selv dykkere, der ikke har mad med til kartoffelbarserne, bliver undersøgt af dem - det kunne jo være, at de havde lidt mad i deres BCD lommer?
 
Det er dog ikke kun kartoffelbarserne, der deltager i fodringen. Her er også leopardbarser, gryntefisk, aftrækkerfisk og trevaller. Selvom hovedattraktionen er kartoffelbarserne, er her mere at komme efter. På sandbunden ses kæmpemuslinger på op til 2 meter i længden og her er flotte og farverige koraller.
 
Hvis din bundtid tillader det, så er det værd at bevæge sig nordpå mod Shark Alley. Det er ikke garanteret, men ofte er her hvidtippede revhajer og nogle gange de flotte og sjove napoleonfisk.
 
Normalt starter man med et normalt dyk og derefter et dyk, hvor selve fodringen foregår.
 

Dykkerforhold

Perfekt for: Kartoffelbarser, fotografering
Dybde: 10 - 30 m
Sigtbarhed: 10 - 30 m
Strøm: Ingen - Moderat
Vandtemperatur: 25 - 30° C
Dykkererfaring: Begynder - Øvede
Antal dykkersteder: 1
Dykkersæson: Det meste af året
Afstand: 190 km nord for Port Douglas
Adgang via: Liveaboard
 

Videoer fra Cod Hole

 
 Synes godt om koralrev.dk på Facebook