https: Gammeldags er det nye sort - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Gammeldags er det nye sort

6. oktober 2016 af Redaktionen

Vi savner gammeldags cykler, biler og de trofaste skilte med reklamer for is som fyrtårne, københavnerstang og astronaut-is i bybilledet. For ind imellem trænger vi til en pause fra de mange muligheder og valg i teknologien.  


Tiden, hvor man kunne købe en gammel havelåge af en cykel til billige penge, er ved at være forbi. For gammelt er det nye hit, og derfor koster det ekstra, så snart der står "retro" eller "bedstemor" foran ordet cykel. Det er i det hele taget en generel trend i vores samfund, at vi gerne vil tilbage til gamle produkter og gamle værdier. Og det er bestemt ikke, fordi vi er trætte af teknologi. Nej, vi elsker vores smartphone med masser af apps og muligheden for konstant at være i kontakt med hinanden. Det handler nok nærmere om, at der er så mange nye ting vi hele tiden skal tage stilling til, og det får os til at savne nogle af de ting, der i som i gamle dage var en fast del af bybilledet. Det gælder for eksempel også de gode gammeldags skilte, som var synlige i både store og små byer. For hvordan skulle man ellers reklamere for sine produkter eller gode tilbud, når nu der ikke var noget internet på mobilen, eller en mobil for den sags skyld? 

Men gammeldags skilte er ikke det eneste vi holder af. Gamle biler har også et stort følge, ikke kun i Danmark men i hele verden. I 2014 bekendtgjorde USA og Cuba, at de ville arbejde på en normalisering af forholdet mellem de to lande. Det fik straks bilentusiaster fra USA til at drømme om at opkøbe den flåde af vintage biler, der den dag i dag kører rundt på de Cubanske veje. Og hvad kunne være mere skønt end at have en ægte gammeldags amerikanerbil stående i indkørslen? Heldigvis kommer det ikke til at ske, fordi USA kun har hævet embargoen mod Cubansk producerede produkter. Så alle de fine amerikanerbiler bliver altså hos de cubanske ejere. Men har de også fortjent, for det er dem, der har passet og plejet bilerne, der alle er produceret før 1960. 

Herhjemme er det de færreste, der har tid eller råd til at restaurere en bil fra bunden. Gammeldags cykler findes der heldigvis i store mængder, så dem kan vi lettere få fat på. Og hvis man gerne vil kombinere det gamle med det nye, kan man eventuelt købe sig en ny retro-cykel, der har al den moderne teknologi, men ser ud som om den er lavet for 100 år siden.