Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning i Ras Mohammed i Egypten

9. september 2011 af Peter Leidersdorff

Jeg har tidligere snorklet ved Ras Mohammed, men aldrig dykket her - på trods af, at jeg har besøgt Egypten 10 gange. Så denne gang skulle det være, og det var intet mindre end fantastisk.
Ras Mohammed
 
Jeg har sammen med min kone Sandra været i Egypten ti gange. Den første gang for fire år siden gik turen til et All Inclusive resort i Sharm el Sheikh. Det var på ingen måde en succes - bortset fra koralrevet og vores endagstur til Ras Mohammed. Sharm el Sheikh er efter min mening alt for turistet, og egner sig bedst til dem, der bare ved dase ved poolen og ikke bevæge sig uden for deres All Inclusive resort. Det er der selvfølgelig intet galt i, men det er bare ikke lige mig.

Derfor er de 9 efterfølgende gange gået til den mere afslappede beduinerby, Dahab, nord for Sharm el Sheikh samt ét enkelt besøg i Cairo. Vi forelskede os i Dahab efter første besøg, og det er virkelig svært at slippe den by igen. Dykningen her er mere afslappet, men til gengæld ser man måske ikke helt så meget som i Sharm el Sheikh/Ras Mohammed. Det var i hvert fald den fornemmelse, jeg gik med.

Vores divemaster Moneim hos Mirage Divers havde lovet vores egyptiske ven Khaled at alt kunne lade sig gøre, og at vi kunne lave lige de dyk, vi havde lyst til. Efter at have lavet 5 dyk i Dahab og 3 dyk ved Gabr el Bint var planen, at vi skulle til as Mohammed. Men det var åbenbart ikke så let at arrangere. Han kunne tilbyde Thistegorm, Ras Mohammed fra kysten og Tiran-strædet, men det hjalp jo desværre ikke, når vi gerne ville med båd til Ras Mohammed.
Ras Mohammed
Derfor blev Khaled nødt til at tage affære. Han fik fat på firma, der hedder DiveOne, som gerne ville tage os med til Ras Mohammed. Vi skulle bare være ved havnen kl. 8.00 om morgenen. Så det var bare om at samle sig udstyr sammen og så afsted i Khaleds jeep.

Ved havnen blev vi mødt af en fra firmaet, der sagde at der skulle 24 personer med på båden. Shit, det var godt nok mange, tænkte vi alle. Men det viser sig at 19 af dem er italienske snorklere, der opholdt sig mest øverst oppe på båden.

Efter en times sejltur er vi ved vores første dykkersted Jackfish Alley. Vores instruktør kan ikke tage os med til Shark og Yolanda Reef før, han har set, om vi er OK dykkere, så dette er ligesom vores testdyk. Vi er seks dykkere i alt inkl. vores divemaster. De to vi ikke kender, er to italienske kvinder, der viser sig at være mindre gode dykkere og virker hele tiden som om, de ikke er trykke ved situationen.

Jackfish Alley starter med en lille hule, man kan svømme ind i og ud på den anden side. Vores divemaster og de to kvinder opdager ikke en kæmpe muræne, der ligger 2 meter under indgangen, men jeg spotter den og får vist den til Sandra og Khaled. Hulen er flot, men det lykkes de italienske kvinder at få hvirvlet så meget sand op, at sigtbarheden forringes temmeligt meget.

Resten af dykket byder ikke på de store overraskelser. Her er nærmest flere dykkere end fisk, men er dog et par koraltårne, der er utroligt flotte og dækket med blødkoraller. Vi ser en masse jackfish, tun, aftrækkerfisk, papegøjefisk og en enkelt krokodillefisk til sidst på dykket.

Er det virkelig alt, hvad Ras Mohammed kan byde på? Vi er alle mærkbart skuffede. Efter en times tid på båden er det tur til Shark og Yolanda Reef. Vores divemaster gennemgår dykket med os og siger, det er vigtigt, vi hurtigt går ned og holder os tæt på koralvæggen ved Shark reef - for ellers vil strømmen føre os forbi revet, inden vi har når at se det.
Ras Mohammed
Vi hopper alle hurtigt i, men selvfølgelig har den ene italienske kvinde problemer med sin ene dykkerfod, så de ender med at være 50 meter fra os andre. Khaled er fanget lidt i mellem, om han skal hjælpe eller følge med os andre. Jeg følger divemasteren og når at opleve det meste af Shark Reef. Strømmen er heftig, og 15 meter under os er der en enorme stime af tun - virkelig fedt. Efterhånden er vi alle tættere på væggen, hvor strømmen ikke er alt for slem - men desværre er vi også næsten forbi Shark Reef og på vej mod Yolanda Reef. Blødkorallerne trives i strømmen og her vrimler med snappere, tun og store stimer af enhjørningsfisk. På vej rundt om Yolanda Reef spotter vi flere kæmpe muræner, der bliver renset af pudsefisk. Der er bare hele tiden noget at kigge på.

Vi når rundt om revet og kan pludselig se noget af lasten fra skibet Yolanda, der gik på grund her i 1981, men senere sank ned i dybet. Her er flere toiletter, der står på bunden og en del andet vraggods, der er overgroet med koraller. Her finder vi et par blåplettede pilrokker og krokodillefisk. Lige inden vi laver vores safety-stop, ser vi en kæmpe stor pilrokke på bunden. Igen er det ikke vores divemaster, men mig der spotter den.

Tilbage på båden er vi alle helt høje. Hvilket dyk! Ras Mohammed ER Shark og Yolanda reef. Vores divemaster ser, hvor glade vi er og beklager, at vores første dyk ikke var herude. Ifølge reglerne skal man altid testes inden man tages herud, og da vi ikke har dykket med dem andre dage, skulle han lige se os an. Vi er dog mere end velkomne til at komme tilbage igen - og kun dykke Shark og Yolanda Reef.

Det må vi jo så gøre...