Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Dykning med hajer på Hawaii

29. april 2008 af Mårten Florentz

Hawaii-øerne tilbyder mange naturoplevelser med fascinerende dyr i centrum. Hajer er klart den mest profilerede vare i denne henseende og det er heller ikke helt uden grund! Man skylder sig selv at springe i vandet til disse på én gang imponerende og skræmmende dyr – især når man nu er rejst helt over til den anden side af jorden. Man vil sent glemme det og vil med 150 % sikkerhed være hooked og klar til at gøre det igen hurtigst muligt!

Fra havnebyen Haleiwa på den nordlige kyst på Oahu er der flere selskaber der tilbyder ekskursioner med hajdykning. Alle forekommer som værende lødige og fornuftige, og der er ikke stor variation i de ture de tilbyder. En god ide er at tage på et tidligt dyk, da vandet ofte er klarere om formiddagen og vinden er ikke så kraftig. Generelt skal det siges, at havet omkring Hawaii-øerne kan være ret voldsomt, da øerne jo ret beset er en flok pæle midt i Stillehavet. Ikke desto mindre skal det ikke afholde fra at tage afsted og ofte er vandet relativt roligt.

Selve turen varer et par timer. Med motorbåd sejler man ca. 3-4 sømil ud fra kysten – i sig selv en syret oplevelse at sejle ud i det blå på den måde, og vide, at der er flere hundrede meter vand under én. Dette giver sig især til udtryk når man skal springe i vandet… men mere om det senere. Der gives en fornuftig sikkerhedsbriefing alt imens hajerne begynder at kredse om båden. Det er meget spændende at stå på dækket og se hvordan de 4-5 meter lange fisk kredser om båden, vel vidende at man skal ned til dem. Og er man ikke til at dykke med dem, så er det turen værd blot at følge med fra overfladen – det er endda lidt billigere end hvis man skal dykke.

Men når buret sænkes i vandet, og man skal til at hoppe i, så er det som om det blå dyb suger i en – man glemmer for en stund, at der er hajer omkring én. Det er dog en oplevelse der hurtigt sætter sig, og pludselig kan man virkelig nyde den azurblå baggrund til de elegante hajer der glider forbi og stille observerer én.

Til at begynde med bliver man lige dele forskrækket og fascineret hver gang en haj glider ind i ens synsfelt – de kommer som ud af ingenting og er lige så hurtigt væk igen, og de passerer mindre end en halv meter fra ens ansigt. Efter kort tid glemmer man helt frygten og glemmer at blive forskrækket - og man nyder det bare helt vildt! Adrenalinet drøner igennem kroppen og man føler sig voldsomt i live.

Det er en meget ud af kroppen-agtig oplevelse at ligge med snorkel og være ansigt til ansigt med en 4 meter lang haj som kigger intenst på en mens den elegant glider forbi. Intet mindre end fantastisk er det og man forbløffes virkelig over de flotte fisk! At ligge der med masser af blåt vand, ingen bund i syne og så bare være omringet af havets konger, der kredser om én er helt exceptionelt og livsbekræftende! For hajentusiaster er der ingen tvivl om hvad et sådant dyk betyder, og er man det ikke inden, så er man bestemt hajfan efter en sådan oplevelse...

På det dyk jeg var på så vi primært Galapagoshajer, som er en af de større hajarter. Det er en meget nysgerrig haj, der dog ikke anses som værende decideret aggressiv over for mennesker. Så den er en på mange måder taknemmelig haj at observere på denne måde. I området omkring Oahu og særligt på nordkysten findes også den berygtede Tigerhaj, som dog er mere sky og sjælden gæst ved disse udflugter. Selvfølgelig er det en utrolig oplevelse at møde et sådant dyr, men den har så også en tendens til at skræmme de andre hajer væk fra området, da den ikke afholder sig fra at æde sine artsfæller. I et enkelt tilfælde har en Hvidhaj forvildet sig til Oahu under en af disse udflugter, men det er så absolut ikke normen. Under alle omstændigheder, så er mødet med hajerne face-to-face en oplevelse man sent glemmer…uanset hvilken haj det så end er!

Der kræves ikke dykkercertifikat, men et søstærkt væsen er ikke at kimse ad. Det gynger en del derude ”midt i Stillehavet”, og det vil være ærgerligt at gå glip af oplevelsen fordi man er søsyg…
Oplevelsen er 100 % sikker i forhold til kontakten med hajerne, og al ophold i vandet sker i stålbure og under opsyn. Al fysisk kontakt med hajerne er strengt forbudt, og vil medføre at dykket afbrydes. Alle guider er dedikerede hajentusiaster og ofte biologi-uddannede i en eller anden forstand, og tur-operatørerne deltager tit i biologiske undersøgelser omkring bestand og opførsel af hajerne, så man støtter også forskningen ved at tage ud på et af disse hajdyk. Priserne ligger på omkring 100 US $ og er alle pengene værd!